Ez a nap tényleg a magyar jégkorong utánpótlásáról szólt

  • 2023.11.14. 10:42
  • Szűcs András

A magyar jégkorong-utánpótlás teljes vertikuma megjelent és szót kapott a Jégkorong Módszertani Központ V. szakmai napján Budapesten, a Magyar Sportok Házában.

Az egész napos konferencia nyitó előadását az olimpiai bajnok vízilabdázó, Märcz Tamás tartotta, utána négy panelbeszélgetés boncolgatta az aktuális kérdéseket.

Az V. szakmai napot a Magyar Sportok Házában rendeztük, ezúttal is kiemelkedően színvonalas előadói kínálattal és szerencsére jókora hallgatóság előtt. Sőt, a közönség nemcsak hallgatott, hanem kérdezett és véleményt formált, hiszen a rendezvényeink kimondott célja, hogy eszmecserét és szakmai vitákat generáljon, ezzel is elősegítve a magyar jégkorong fejlődését.


Märcz Tamás: Az utánpótlás-nevelés kihívásai

A napot a Jégkorong Módszertani Központ tudományos főmunkatársa, Dr. Nagy Attila köszöntő beszédét követően Märcz Tamás tartalmas előadása nyitotta. A vízilabda-játékosként olimpiai, szövetségi kapitányként pedig Európa-bajnok, a kettő között éveken át a BVSC felnőttcsapatának vezetőedzőjeként, ugyanakkor az utánpótlás-vezetőjeként is dolgozó Märcz napjaikban a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és módszertani igazgatója, azaz eleve széles perspektívája tovább bővült a magyar sportot, illetve a nemzetközi viszonylatokat illetően.

Prezentációjában kitért többek között a megtartás nehézségeire az utánpótlásban, citálva a tudományos mérési eredményt, miszerint 13-14 éves korban akár 60-70 százalék is lehet a lemorzsolódás aránya. Ennek okai között említette, hogy már az iskolai feladatok is majdnem teljes embert kívánnak, erre jön még a sport és a család, a magánélet. Mindeközben a (túl)terhelt gyerekek több időt töltenek az edzőikkel, mint a szüleikkel, ami máris jelzi, mekkora a felelőssége a nevelőedzőknek. Utóbbi megfogalmazás egyébként is fontos szerepet töltött be az előadásban, hiszen túlmutat a gyakorlások levezénylésén, beletartozik a jellem alakítása is, és miként Märcz Tamás rámutatott: a kicsik leginkább a támogatásra szomjaznak. Emlékeztetett a példaképek fontosságára, elmesélve a történetet, hogy a BVSC-s időkben ő forgásban minden hétre beosztott néhány felnőtt játékost, akik a vezetésével részt vettek egy-egy utánpótlás-korosztály edzésén, aminek számos járulékos haszna volt. Például ők természetesen képesek voltak helyesen megmutatni minden gyakorlatot, amire az idősebb edző esetleg már nem képes, továbbá a gyerekek közvetlenül dolgozhattak együtt azokkal, akiket áhítattal követnek. Cserébe az eleinte szkeptikus felnőttjátékosok is örömüket lelték a kicsit fejlődésében. Märcz Tamás azon kérdéseket is körbejárta, hogy megéri-e akár csak húsz százalékot feláldozni a képzésből az aktuális mérkőzés eredményéért (nem), hogy mikor optimális elkezdeni a sportolást (akár már hatéves kor táján, de eleinte csak játékos gyakorlatokkal, elodázva a kiégést), hogy mennyi alapozó munkának kell megelőznie a technikai képzést (nem soknak, mert a fizikum mindenképp fejlődik majd, a technikai képzés elmulasztott alapjait viszont nehéz bepótolni), és főleg, hogy mi is a tehetség (nemcsak a technikai adottság, hanem például az akaraterő és a monotóniatűrés)? „A versenyeztetés a fejlesztés eszköze, és nem a célja” – összegzett Märcz Tamás.

Az előadást követően kerekasztal beszélgetések keretein belül vitatta meg a korosztályos fejlesztési lehetőségeket a  több, mint 120 sportszakember. A témákkal és a konkluziókkal a későbbiekben külön cikkben foglalkozunk.

A Jégkorong Módszertani Központ következő Szakmai Napját pedig 2023. december 12., kedden tervezi megtartani az U20-as világbajnokság szünnapján.

Fotó: Soós Attila