DVTK Jegesmedvék JSA

  • 2022.11.24.

Mayer Péter: Kiaknázni a lehetőségeinket!


„Kiváló Játékos – Értékes Ember”-jelmondattal kezdtünk neki az akadémiai kalandnak 2021 nyarán.
A négy kijelölt helyszín közül a jégkorongtérképet ismerve és szakmai értelemben is temérdek lehetőséget, illetve ezekhez kötődően ugyanennyi kihívást azonosítottunk. Egy Miskolc méretű városban a jégkorong elismert része a sportpalettának, de a helyi utánpótlás önmagában nem elegendő egy akadémiai szintű fejlesztési struktúra kiteljesítéséhez, így a legfontosabb célunk a kiemelt potenciállal rendelkező játékoskeretek folyamatos formálása. Partneri kapcsolatainkat egyre bővítjük mind regionális, mind azon túlmutató értelemben, és hisszük, hogy a legügyesebb gyerekek akadémiai rendszerbe jutása csak az első lépés. Akadémiánkon 3 korosztályban (U21, U18, U16) jelenleg 80 játékosunk van, az első években 25-30 nem miskolci kötődésű sportolót fejlesztünk, ezt a számot azonban szeretnénk mennyiségben és minőségben is növelni.
A DVTK Jegesmedvék nagy értéke a teljes vertikumú szakmaiság, valamint büszkén állíthatjuk, hogy mögöttünk áll az ország legnagyobb régiós multisportklubja, a DVTK, amely több fronton is nagy segítséget nyújt abban, hogy a DVTK-családhoz tartozó sportágak stabil háttérrel rendelkezzenek és minden feltétel adott legyen a magas szintű munkához. Házon belül a legkisebb maciktól a felnőtt profi csapatig egy fedél alatt és egy szakmai egyenesen dolgozhat mindenki. Ilyen téren szinte egyedülállóak a lehetőségeink, amit törekszünk kihasználni a folyamatos és egyre mélyebb szakmai összehangoltsággal. Továbbá edzői és bővített értelemben vett szakmai stábunk is jelenleg magyar szakemberekből áll, elkötelezetten vagyunk, hogy a fejlesztés és fejlődés kéz a kézben jár ilyen téren is, vagyis a honi jégkorong számára az egyre jobb hazai edzői tudás adhatja meg a következő lökést. Természetesen a magasabban jegyzett jégkorong kultúrák ismeretei és a nemzetközi tapasztalatok szükségesek a saját út legjobb kialakításához, ilyen kooperáció jegyében a regnáló világbajnok finn jégkorong szereplőivel dolgozunk együtt (IFK Helsinki, HockeyBase Helsinki).
Fejlesztési filozófiánk, hogy az egyes játékosaink a bennük rejlő potenciált a lehető legteljesebb mértékben kihasználhassák, mindig felülről kapva a következő ingereket, ehhez a teljes vertikumú gondolkodás jó alap. A játékosközpontúságban rejlenek az igazán fajsúlyos napi döntések is, hiszen egy ilyen gondolatiságban sohasem lehet kérdés, hogy az adott meccs eredménye fontosabb vagy a játékos számára biztosítható szakmai ingerek – akadémiánkon mindig utóbbi van előtérben. Szeretnénk, hogy a rendszer olyan elemekből álljon, ami lehetővé teszi a fiatalok felnőtt jégkorongba beépülését (külföldi felnőtt bajnokságok, hazai felnőtt bajnokságok, válogatott szereplés), e cél érdekében bátran és nagy szabadsággal használjuk a korosztályok közti átjárást.
A sport és civil élet összehangolása terén büszkén hirdetjük, hogy a DVTK-ba igazoló játékosok nemcsak a jégen, hanem a teljes életüket nézve is akadémiai figyelmet kapnak, ez pedig családjaik számára is biztonságot, tervezhetőséget nyújt. Saját, magas nívójú vállalásainknak akarunk ilyen téren megfelelni. A háttér adott, a célokért tenni, elkötelezetten dolgozni pedig Miskolcon alapvető érték.