Rólunk

  • 2022.11.21.

Bemutatkozik a Jégkorong Módszertani Központ - Nyitottan a tanulásra és segítségnyújtásra

2022 első negyedévében született meg a Magyar Kormány döntése, mely szerint a Fehérvári Hockey Academy 19 (FEHA 19) a továbbiakban Jégkorong Módszertani Központként is tevékenykedik. A kormányrendelet egyértelműen fogalmaz a Központ működését illetően, hiszen a sportakadémiai módszertani központ „a sportághoz kapcsolódó sportakadémiák és a kiemelt régiós alközpontok tevékenységét segítő, azok eredményességének előmozdítása érdekében szolgáltatást nyújtó sporttudományi oktató- és kutatóközpont”. 

„Nagy elismerés számunkra, hogy megkaptuk ezt a feladatot, azt gondolom, hogy ez az eddigi munkánk eredménye, ugyanakkor új és még fontosabb út kezdete – mondta Fekti István, a FEHA 19 ügyvezető igazgatója. – Alapvető, hogy a sportágunk számára továbbra is az élen járjunk, a lehetőségekhez mérten a legjobb fejlesztési programot működtessük, valamint segítséget nyújtsunk minden sportági szereplőnek”. „A cél az, hogy egy komoly tudásanyagot gyűjtsünk össze és az akadémiáknak lehetőséget adjunk a fejlődésre – mondta a Módszertani Központ tudományos főmunkatársa, Dr. Nagy Attila. – Nem célunk megmondani, mi a jó, vagy mi a rossz, inkább szeretnénk többféle opciót és javaslatot gyűjteni a meglévő adatok alapján, majd az akadémiákon keresztül akár a többi klubcsapat részére is elérhetővé tenni, ezzel pedig az egész magyar jégkorongot előre lendíteni. Ide értem a játékosok fejlesztésétől kezdve a sportszakemberek képzéséig mindent! Ez most elég tág dolognak tűnhet, de célunk az is, hogy szisztematikus munkával mindenki számára elérhető tudásanyagot biztosítsunk a legmodernebb ismeretek alapján. Szívesen veszünk minden ötletet, javaslatot, képzési témát, mely szeretett sportágunkat előrébb viheti.”


A Jégkorong Módszertani Központ 2022 tavaszán kezdte meg működését, ennek első látható eredménye a közös akadémiai tesztprotokoll kidolgozása és a téma mentén megszervezett szakmai nap volt. A jövőben is a közös kommunikáció hívei leszünk – képviseljük az akadémiákat, és mindent igyekszünk megtenni, hogy segítsük a működésüket. Szakmai javaslatokat fogalmazunk meg a versenyeztetés és képzések kapcsán, a tehetséges sportolókat kiemelten támogatjuk és a sportszakember-képzés területén is igyekszünk a meglévő lehetőségeket bővíteni, újakat felkutatni. 

Őszintének kell lennünk: sporttudományi szempontból a jégkorong lemaradt a többi akadémiai sportág mögött, ezért célunk a folyamatos felzárkózás ezen a téren is. Több kutatási tervet készítettünk elő házon belül és különböző egyetemekkel közösen is, melyek eredményeit később publikálni is fogjuk. 

 „Ez ugyanolyan csapatjáték, mint a jégkorong: össze kell fognunk és közösen kell tennünk (játszanunk) a magyar jégkorong jövőjéért! – tette hozzá Dr. Nagy Attila a Jégkorong Módszertani Központ működésével kapcsolatban. – Nyitottak vagyunk a tanulásra, és arra is, hogy segítséget nyújtsunk akár a sportágon belülről vagy azon kívülről érkező megkeresések esetén is. További célunk, hogy az elméleti tudást megfelelően beillesszük a gyakorlatba. Lépésről lépésre haladva igyekszünk együttműködési megállapodásokat kötni a felsőoktatási intézményekkel, majd ezeket tartalommal megtölteni. Sok összetevős a feladatunk, de a legfontosabb, hogy a szereplőket egyirányba tereljük, akkor a fejlődés szemmel látható lesz a hazai jégkorongban.”