Budapest JA

  • 2022.11.24.
Marton Tibor: Irány az elit!
Célunk a legmagasabb szintű szakmai munka mellett olyan támogató közeget kialakítani, amelynek a segítségével a nálunk pallérozódó játékosok a pályán és az életben egyaránt a legjobbak lehetnek.
Egyértelműen a sportági elitképzésre fókuszálunk, de megadjuk a szükséges alapot a sportélet normáinak és szabályainak elsajátításához is: fontos, hogy minden lányt és fiút úgy képezzünk, neveljünk, hogy potenciális képességeinek megfelelő játékos váljék belőle. Ezért fontos számunkra, hogy széles és mély jégkorongtudást adjunk át a játékosainknak, hogy sokrétű, flexibilis játékosokká váljanak.
Az akadémiánk egyik alapító egyesülete, a MAC mindig is élen járt az újításokban, sorra hívtunk külföldi edzőket a csapataink mellé, és mi is folyamatosan vettünk részt nemzetközi tornákon. Több játékos jutott el neves külföldi bajnokságokba, például az amerikai egyetemi ligába: az NCAA-ban öt volt játékosunk kapott egyetemi ösztöndíjat és űzhet magas szintű jégkorongot. Büszkék vagyunk rá, hogy évről évre sok-sok utánpótláskorú női és férfi válogatottjátékost nevelünk, és egyre több Erste Liga-játékos kerül ki a MAC-ból, sőt, immár a BJA-ból is. A 2022-es női A-csoportos világbajnokság csodálatos eredményt elérő játékosok döntő többsége is a BJA, a KMH, vagy a MAC csapatából került ki. Edzőink is több tanulmányúton vettek részt külföldön és egyedüli magyar csapatként részt vettünk az IIHF pilot programjában is.
Az akadémiává válással még magasabbra tettük a lécet. Szeretnénk minél több nemzetközi tudást bevonzani, ezért a hazai edzőink mellett három kanadai és két finn tréner dolgozik a csapatainkkal, az erőnléti programunkat pedig Dr. habil Benczenleitner Ottó, a Testnevelési Egyetem Atlétika Tanszék egyetemi docense vezeti, nemzetközi képzéseken résztvevő szakemberek segítségével. Ezen vezető hokikultúrákból érkező edzők feladata a játékosok képzése mellett az akadémián dolgozó hazai edzők fejlesztése és mentorálása, ennek fényében heti rendszerességgel tartanak továbbképzéseket az edzőinknek is.
Kiemelten fontos második szegmens a versenyeztetés. Szeretnénk a játékosainkat folyamatosan nagy kihívás és gyors gondolkodást igénylő szituációk elé állítani. Ez egyelőre a hazai versenyrendszerben nem mindig adott, ezért fontosnak tartjuk a megfelelő versenyzési lehetőségek keresését: ezt tesszük közösen az akadémiákkal együtt és – felhasználva a kapcsolatrendszereinket – külön is mint BJA.
Ugyancsak fontos a partnerség kialakítása vezető európai klubokkal, amelyek keretében lehetőség van edzői- és játékos csereprogramokra, tanulásra, tapasztalatmegosztásra és segíteni a játékosainknak, hogy esetlegesen részt vegyenek ezeknek a kluboknak a táborain, sőt, akár próbajáték lehetőségein.
A célunk, hogy minél több játékost juttassunk el a jégkorong elitjébe!

 Honlap: www.hokiakademia.hu