Újabb Szakmai Nap a Jégkorong Módszertani Központ szervezésében

  • 2023.01.25. 10:20
  • Nagy Attila

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tartotta III. Szakmai Napját a Jégkorong Módszertani Központ. 

"A videóelemzés szerepe és használata a jégkorongozók egyéni és csapatszintű fejlesztésében" címmel hirdette meg a központ a januári szakmai programját. Az esemény nyilvános volt a hazai jégkorong edzők részére, így közel 150 fő vett részt az egész napos rendezvényen.
A konferenciát Dr. Sáfár Sándor , az egyetem Edzéselméleti és Módszertani Kutatóközpontjának docense, a Nemzeti Sportügynökség projektigazgatója nyitotta meg az alábbi szavakkal: „A módszertani központ eljutott arra a szintre, hogy olyan szakmai napokat szervez, amelyek során mélyebben beleáshatja magát a sportág különböző szakterületeibe – kezdte köszöntőjét. – Ez azért fontos, mert az ördög mindig a részletekben rejlik. Amióta integráltuk a jégkorongot az állami rendszerbe, mindig azt nézzük, vajon mikor lesz a munkáknak eredménye, és meddig jutunk el a keretmegállapodás végéig. A módszertani központ célrendszerei és tervei kifejezetten jók, sőt egyes dolgokban előrébb tartunk, mint terveztük. A tudományos munka során szerzett tudást azonban csak akkor tudjuk beépíteni a gyakorlatba, ha a hétköznapi tennivalóink között is rendet rakunk.”  
A délelőtti szekcióban Jukka Kontsas, a felnőtt jégkorong válogatott és a Gyergyói HK videóedzője adott betekintést, hogy miként érdemes felkészülni egy mérkőzésre az ellenfélből, illetve a mérkőzés alatt milyen módon tudják az edzők használni az elérhető videókat.
A kiváló előadás után Tyler Dietrich, a kanadai jégkorong-válogatott szakmai igazgatója lépett a pódiumra. A korábban hazánkban dolgozó szakember részletes betekintést nyújtott a kanadai válogatottak szakmai programjának felépítésébe.
Az ebéd előtt pedig Vesa Viitakoski, a FEHA19 mentoredzője, valamint Anatoli Bogdanov a FEHA19 felnőtt csapatának vezetőedzője ismertették a hallgatósággal, miként használják a mérkőzésvideókat a játékosok értékelésére és mennyire különbözőek a játékosok önértékelési pontjai az adott videókhoz képest.
A délutáni szekciót Dr. Sterbenz Tamás, az egyetem rektora nyitotta meg, és a további két érdekes előadást Prof. Dr. Géczi Gábor, az egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Intézetének igazgatója, a Sportmenedzsment Tanszék vezetője vezette fel.
Majoross Gergely, a HC Mikron Nové Zámky vezetőedzője, teljesen részletekbe menően ismertette, miként dolgozik a csapatával és mennyit használja a videóelemzést, hogy csapatát napról napra fejlesssze.
Zárásként újra a kanadai Tyler Dietrich mutatta be a játékosok egyéni fejlsztéséhez használt metódusokat.
Fekti István, a központ ügyvezetője a konferencia zárásaként megköszönte az előadók felkészülését és kiemelkedő prezentációit, valamint a jelenlévő edzőknek a részvételét, hiszen közös érdekünk a hazai jégkorong fejlesztése. Dr. Nagy Attila, a központ tudományos főmunkatársa pedig ismertette, hogy ebben a félévben még toávbbi két szakmai napot terveznek szervezni, melyről a szakmát időben értesíteni fogják.
Fotók: Sári Péter