Három lépés, miután hibáztál

  • 2024.03.18. 09:37
  • Enio Sacilotto

A sportban arra tanítjuk a sportolókat, hogy maradjanak a jelen pillanatban, és összpontosítsanak arra, hogy irányítsák, amit tudnak.

Amikor a sportolókat irányíthatóságuk ellenőrzésére képezzük, az EHV betűszót használjuk 

E. – A sportolók képesek uralkodni érzelmeiken, Erőfeszítés és Végrehajtás.

H. – Tudják irányítani a Hozzáállásukat.

V. – Válasz a kudarcra: A hibák elkerülhetetlenek a verseny hevében. Az, hogy a sportolók hogyan reagálnak ezekre a kudarcokra, gyakran meghatározhatja a játék menetét és teljesítményét. Hogyan fedezik a hibákat és tartják fenn a csúcsteljesítményt?

A frusztrált vagy csalódott érzés hibázás vagy kedvezőtlen ítélet után természetes. Ha azonban a sportoló hagyja, hogy ezek az érzelmek kicsússzanak az irányítása alól, az ronthatja a teljesítményét. Ha egy játékos eltéveszt egy döntő lövést, vagy nem ért egyet a játékvezető döntésével. A frusztráció fokozódik, ami negatív testbeszédhez és a fókusz elvesztéséhez vezet. Mielőtt észrevennék, teljesítményük lefelé ível.

Íme a hibákból való kilábalás három lépésből álló folyamatának lebontása:

1. lépés: használd a légzést

Amikor az érzelmek eluralkodnak rajtad, vissza kell szerezned az irányítást a mentális állapotod felett. A mélylégzés gyakorlatok hatékony eszközt jelentenek arra, hogy összpontosítsd magad, és a jelen pillanatra irányítsd figyelmedet. Az egyik hatékony technika a „számláló légzés”, amely három másodperces belégzést, rövid szünetet és négy másodperces kilégzést foglal magában.

Egy másik hatásos számolási légzéstechnika az, hogy ötig számolva lélegezzünk be, röviden tartsuk bent, majd lélegezzünk ki ötig, és ismételjük meg.

Alternatív megoldásként próbálja meg a "dobozos" légzés technikát négy másodperces belégzéssel, szünettel és négy másodperces kilégzéssel. Ezek a gyakorlatok segítenek megnyugtatni az elmédet, világossá teszik a gondolataidat, és elhozzák a jelen pillanatot, lehetővé téve, hogy nyugodtan haladj előre.

2. lépés: használj egy mantrát

A frusztráció és izgatottság pillanataiban az önbeszéd megváltoztatja a játékot. Válassz egy egyszerű, de hatásos mantrát, hogy megerősítsd a fókuszodat és felszabadítsd a negatív érzelmeket. Az lenne a legjobb, ha ezt a mantrát többször megismételnéd. 

  • "Lélegezz, lazíts, következő csere" 
  • "Rendben vagyok – fókuszálj!" 
  • "Itt és most" 

A pozitív megerősítés megismétlése képessé tesz arra, hogy átvegye az irányítást gondolatai felett. A belső párbeszéd irányítása megakadályozza, hogy negatív érzelmek diktálják cselekedeteidet, és fenntartja a tiszta gondolkodásmódot.

3. lépés: összpontosíts az általad irányítható dolgokra

A jelen pillanatra és a kézzelfogható, ellenőrizhető cselekvésekre való újrafókuszálás elengedhetetlen. Koncentrálj azokra az egyszerű feladatokra, amelyek hozzájárulnak a te és csapatod sikeréhez, ahelyett, hogy a múltban elkövetett hibákon töprengenénk, vagy az eredményeken ragaszkodnánk (például nekem kell megszereznem a következő gólt). A jégkorongban ilyen, amikor következő cserédre összpontosítasz, vagy olyan alapvető technikákat hajtasz végre, mint például a kapu eltalálása a következő lövés alkalmával vagy a védekező pozíció fenntartása bottal a korong felé. Új lendületet kaphat, ha átirányítja a fókuszt a végrehajtható lépésekre, és megakadályozza, hogy egy hiba lavinát indítson el.

Összefoglalva, a hibákból való kilábalás művészetének elsajátítása szorgalmat és gyakorlást igényel. A kudarcra adott válasz három lépésből álló megközelítésének beépítésével a sportolók hatékonyan navigálhatnak a hibák között, és megőrizhetik a csúcsteljesítményt. Tehát, amikor legközelebb nehézségekkel találkozol a pályán, ne felejts el levegőt venni, újra összpontosítani, és megerősíteni a siker iránti elkötelezettségedet Ezzel a három lépéssel jól felkészült leszel a kudarcok leküzdésére és erősebbé válsz.

A cikk a thecoachessite.com oldallal való együttműködés keretében készült, a cikk szerzője Enio Sacilotto, az eredeti cikk ide kattintva érhető el.