Középpontban a kapusok

  • 2024.01.31. 16:22
  • Szűcs András

Svéd szaktekintély vezette a kapusokra koncentráló szakmai napot.

Posztspecifikus előadásokkal és jeges edzésbemutatókkal folytatódott a Jégkorong Módszertani Központ szakmai rendezvényeinek a sora. A kapusokról szóló VII. szakmai napot a svéd szaktekintély, Stefan Ladhe vezette.
 
A Jégkorong Módszertani Központ VII. szakmai napjához érve kissé átalakítottuk a csapatsportok alapelvét, hogy „Végy egy jó kapust!”. Mi egy szaktekintélyt kértünk fel arra, hogy a kapusképzésről adjon elő. A svéd válogatott stábtagjaként három világbajnoki aranyhoz és egy olimpiai ezüsthöz is hozzájáruló Stefan Ladhe két tantermi foglalkozás mellett két jeges edzést is tartott az Újpest Jégkorong Akadémiára ellátogató szakmai érdeklődőknek.
Az interaktív előadásokkal és lelkes párbeszédekkel zajló nap során szóba került a kapusok és kapusedzők szerepe a csapatban, illetve az együttműködés a vezetőedzővel. A résztvevők természetesen jégre is mentek, ahol egyéni és csoportos gyakorlatokat végeztek a skandináv kolléga vezetésével.
Az egész napos, posztspecifikus továbbképzésen közel negyven hazai kapusedző, valamint négy akadémista kapus vett részt.
„Ne azon gondolkozzatok, hogy nagyobb kapu kell, inkább többet kell edzeni – úgy, mint a kapusok!” – osztott meg egy észak-amerikai gondolatot az 54 esztendős Stefan Ladhe, aki a Jégkorong Módszertani Központ nemzetközi igazgatója, Stephan Lundh meghívására érkezett Magyarországra.
Ladhe kifejtette, hogy örömmel osztotta meg tudását és tapasztalatát a magyar edzőkollégákkal. Felhívta a figyelmet, szerinte mennyire fontosak a kapusspecifikus tréningek és gyakorlatok. „A titok, hogy nincs titok. Jó, ha a kollégák összekapcsolódnak, egyeztetnek, beszélgetnek, részt vesznek közös bemutatóedzéseken – így lehet fejlődni” – összegzett Stefan Ladhe, aki a svéd sikerek mellett 2014-től 2016-ig az osztrák központú bajnokságban szereplő Vienna Capitals kapusedzője is volt.