Jégkorong Módszertani Központ a Sportinnovációs konferencián

  • 2023.10.10. 10:28
  • Nagy Attila

Összesen több mint ezren látogattak el a VI. Sport és Innováció Konferencia NEKA-s és TF-es rendezvényeire, ahol a Jégkorong Módszertani Központ, mint szakmai kiállító is részt vett.

A három napos rendezvény első napját a NEKA főhadiszállásán, Balatonbogláron rendezték. A délelőtt előadásokon az edzői dilemmákat boncolgatta Mocsai Lajos mesteredző, de a női és férfi kézilabdaválogatottak vezetőedzői is megosztották gondolataikat a fiatalok beépítéséről. Ez a téma számunkra is érdekes, hiszen a központuk egyik feladata a sikeres utánpótlásképzés támogatása, mely hozzájárul a fiatal játékosok első osztályú csapatokba való beépítéséről. 

A konferencián a FEHA19 felnőtt csapatának edzője, Arany Máté is részt vett, aki közel látja a junior játékosok beépítésének folyamatát a fehérvári akadémián. A FEHA19 edzője a részletekbe menően osztotta meg gondolatait a programokról.

"A múlt héten a Nemzeti Kézilabda Akadémia és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kooperációjában a Sport és Innováció konferencia hatodjára került megrendezésre, melyen volt szerencsém részt venni. Az első két napon a magyar sportélet - a teljesség igénye nélkül - olyan meghatározó alakjai tartottak előadásokat, mint prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, prof. dr. Sterbenz Tamás, dr. Kemény Dénes, dr. habil. Rátgéber László akiknek a tudását, tapasztalatait mindig izgalmas hallgatni, minden alkalommal valami újat lehet elsajátítani. A kerekasztal-beszélgetések remek lehetőséget adtak arra, hogy más sportágakban bevett szokások ismeretével gazdagodjunk, esetenként akár át is csempészhessünk valamit a jégkorongba, ezzel is színesítve sportágunkat. Számomra Mocsai Lajos előadása volt az egyik legérdekesebb, remek gondolatokat említett a felelősségvállalásról, és többek közt arról, hogy milyen csapatromboló tényezői vannak a mai világban előforduló jellemalakító tevékenységeknek. Általánosan kijelenthető, hogy ugyan lépések történtek a pozitív irányba a tanulmányok és a sport összeegyeztethetőségében. Látva ugyan példának okáért a jégkorongos nagyhatalmakban a sportgimnáziumok hatékonyságát, biztosan tudunk mégjobb lehetőségeket biztosítani sportolóink számára. Éppen ezért is nagyon bíztató a Kettős Karrierprogram, melybe bővebb betekintést a csütörtöki napon nyerhettünk. Összességében nagyon örülök, hogy eljuthattam konferenciára, remek élménnyel gazdagodtam"

Szita Donát, a FEHA19 felnőtt csapatának kapitánya is mindhárom napon részt vett a rendezvényen, melyről eképpen vélekedett:

"A Nemzeti Kézilabda Akadémián, valamint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen is érdekes előadásokat hallhattunk olyan előadóktól, akik óriási szaktekintélyek. Kimondottan hasznosnak tartom a konferenciát, hiszen fontos a megújulás, naprakésznek kell lennünk, ha fel akarjuk venni a versenyt nemzetközi szinten, legyen szó bármilyen sportról is. Örülök, hogy részt vehettem a rendezvényen és képviseltettem többed magaddal az Akadémiánkat. Sok tudással és élménnyel lettem gazdagabb."