IV. Szakmai Nap az MVM Domeban

  • 2023.05.10. 14:45
  • Szűcs András

Minden idők legnagyobb és legszínvonalasabb szakmai továbbképzését tartottuk Budapesten, az MVM Dome-ban, ahol hazai sportszaktekintélyek mellett a magyar és a kanadai férfiválogatott szakvezetősége is előadott a IV. Szakmai Nap(ok)on. 

Megtartotta IV. Szakmai Napját a Jégkorong Módszertani Központ, sőt, immár a többesszám a helyes, hiszen a konferencia kétnaposra nőtt: soha ennyi előadó, ilyen színvonalon és ilyen nagy hallgatóság előtt nem gyűlt még össze Magyarországon jégkorongszakmai továbbképzés keretében!
A helyszín is mindehhez igazodott, hiszen a tavaly átadott multifunkcionális csarnok, az MVM Dome adott otthont a szakmai napoknak, amelyek tudományos prezentációit a csarnok médiatermében tartottuk, a gyakorlati foglalkozásokat ugyanakkor a küzdőtéren. Utóbbiakból is akadt szép számmal, hiszen a résztvevők megtekinthették az „elit” világbajnokságra készülő magyar és kanadai férfiválogatott edzését is, Bartalis Balázs, a svájci bajnok Geneve-Servette képességfejlesztő edzője pedig bemutató jeges tréninget is tartott négy válogatott-kerettag játékos segítségével.
Ugyanő szóban is beszámolt a svájci élvonalban szerzett tapasztalatairól, a klasszisjátékosok eltérő profiljairól, az edzőkollégákkal kialakult – ez esetben elégtelen – együttműködésről, illetve hogy miként viszonyul egymáshoz az általános és a hokikultúra Svédországban, illetve Svájcban.
Az előadások sorát a Magyar Jégkorong Szövetség fejlesztési igazgatója, Don MacAdam nyitotta meg, aki áttekintette a magyar hoki jelen helyzetét, majd következett Bartalis Balázs említett beszámolója és Kanada jeges edzésének megtekintése.
Ezután a mieink kerültek sorra, majd a kanadai szakvezetőség foglalta el a pódiumot, hogy gyors bemutatkozás után az előre összegyűjtött, majd a helyszínen támadt kérdésekre is őszintén és világosan feleljen. A színpadra kiülő stáb a hoki „Ki kicsodájának” is elmenne, hiszen a következőkből állt: Scott Salmond szakmai alelnök, Shane Doan általános igazgató-helyettes, André Tourigny szövetségi kapitány, Troy Ryan, D. J. Smith és Alex Tanguay segédedzők, Justin Pogge kapusedző és James Emery videóelemző. Szóba került többek között, hogy miként áll össze a vb-keret; miként tudják összehangolni a sok klubból érkezett szakemberek a még több helyről érkezett játékosok felkészülését, az általuk megszokott játékrendszereket és szokásokat; hogy miként oszlanak el a feladatok az edzők között; és hogy mit jelent az összes kanadainak, ha a jégkorong-válogatottat képviselheti a nemzetközi porondon.
A rendkívül informatív és szórakoztató egy órát követően a magyar stáb következett, Fodor Szabolcs és Szilassy Zoltán, a férfiválogatottunk edzői mutatták be a mi szakvezetőségünk működését, hogy ki és miért felelős, mik a teljes mechanizmus egyes szakaszai, és hogy mik a mi csapatunk előnyei és hátrányai a riválisokkal szemben a vb-re készülve, ilyenek például a sekély merítés, illetve a hosszú felkészülési időszak.
A második napot a Honvédelmi Minisztérium (HM) érdekes prezentációja nyitotta: Kristofóri Balázs, a HM főhadnagya megvilágította, hogy miként kapcsolódhat össze a honvédelem és a sport. Ezek a kormányzati rendszerben is összefüggnek, miután a tavaly átalakított állami sportirányításban immár a HM alá tartozik a sportállamtitkárság. Elhangzott, hogy az elsődleges feladat a hazafias nevelés, ami nem azonos a honvédelmi oktatással, ugyanakkor a HM-nél is lehet pályázni forrásokra, amelyek például edzőtáborozáshoz csatolt hazafias programokkal elérhetőek.
A kanadai válogatott, illetve Bartalis Balázs részletekre koncentráló bemutató-edzése mellett három előadás fért még bele a programba. Az első persze dupla volt, hiszen Sáfár Sándor és Pozsonyi Zsolt megosztva szólt a fiatal sportolók fejlesztését illető modern kutatásokról és módszerekről. Elmondták többek között, hogy a kronológiai és a biológiai kor mennyire eltérhet egymástól, ezért sem szabad senkit sem kiengedni a rendszerből, mert idővel például a sokáig akcelerált fiatalokat is utolérhetik a többiek. Ehhez jött még érdekességként, hogy ugyancsak nemzetközi kutatások alapján túl hamar kezdődik a sportági specializáció, ami nagyobb aránnyal vezethet sérüléshez, és így pályaelhagyáshoz is. Fontos tényező viszont, hogy mindennel az eddig ismertnél korábban érdemes már elkezdeni foglalkozni, így például a súlyzós edzésekkel is.
A Fehárvár Hockey Akadémia 19nemzetközi igazgatója, Stephan Lundh az edzői szakmai fortélyairól adott elő, meghatározva kulcsfontosságú pontokat, illetve intelmeket is, hogy miket nem szabad elkövetni. Majoross Gergely, a szlovák Extraligában negyeddöntős Nové Zámky vezetőedzője ezúttal az elit edzői munkáról beszélt, és rámutatott olyan taktikai és képességbeli apróságokra, valamint szemléletbeli különbségekre is, amikkel ajánlatos foglalkoznunk itthon is, amennyiben a világ élvonalának útját kívánjuk járni.
Az előadás-sorozat végeztével a szakmai napok résztvevői megtekinthették a Magyarország–Kanada felkészülési mérkőzést is, újabb élő tapasztalatokat szerezve arról, hol tartunk mi, és hol az abszolút elit.
Minden előadónknak és a hallgatóinknak is köszönjük a részvételt, az előre megküldött kérdéseket. Természetesen, ahogy a korábbi konferenciák előadásai, úgy a IV. Szakmai Nap(ok) prezentációi is felkerülnek a szakmai napok fül alá, elősegítve a minél magasabb színvonalú szakmai munkát.