A védekezés és a képességfejlesztés fontossága

  • 2023.08.24. 17:29
  • Delaney Collins

Az előző szezonban csatlakozott a magyar női felnőttválogatott stábjához a kanadai Delaney Collins, mégis látható nyomott hagyott már a csapaton – ebben cikkben a saját visszaemlékezése következik az eltelt időszakban végzett szakmai munkáról.

Tíz nappal a 2022-es női felnőtt világbajnokság előtt kértek fel arra, hogy csatlakozzak a magyar válogatott stábjához. Nem sokakat ismertem a játékoskeretből vagy a stábból, és csak a vb-t megelőző edzőtáborban találkoztam velük Németországban. Viszont miután megismerkedtünk, lehetőségem nyílt a megfigyelésre, a tanulásra, és felfedezhettem, mi is a pontos szerepem edzőként.

Az első észrevételeim közé tartozott, hogy a csoport tagjai mennyire büszkék, és hogy mindenki hajlandó küzdeni. Azt is megjegyeztem ugyanakkor, hogy a játékosok sokszor csak azért lőnek, hogy „meglegyen a lövés”, nem pedig azzal a konkrét céllal, hogy be is találjanak. Azonnal tudtam: ha a következő idényre is maradok a csapatnál, erre helyezem majd a hangsúlyt, hogy javítsuk a lövéshatékonyságot, ehhez pedig nemcsak technikai, hanem mentális fejlesztésre is szükség van.

Azért is szerettem volna folytatni a tavaly megkezdett munkát, hogy segíthessek a képességfejlesztés egyéb területein is, kiemelten azokon, amik akkor segítenek, ha nyomás alatt, a mérkőzésen kell teljesíteni.

Pánikoljon az ellenfél!

A 2022-es vb-n a magyar csapat bejutott a negyeddöntőbe, amit én sikerként könyveltem el, továbbá fantasztikus élményként, amit megélhettem a játékosokkal és a stábhoz tartozó kollégákkal együtt. Már abban a rövid időben, amit velük töltöttem, elkezdtem gondolkodni a mostani szezonról, arról, hogy miként tudnék beilleszteni képeségfejlesztő edzéseket az edzőtáborok általánosabb gyakorlásai közé, illetve hogyan tudnék specifikus taktikai képzést tartani a hátvédeknek. A legfontosabbnak azonban továbbra is azt tartottam, hogy a gólszerző mentalitáson javítsunk.

Ha előre tekerünk mostanra, akkor nagyon boldogan mondhatom, hogy az összes válogatott-tornát megelőző edzőtáborban tartottunk képességfejlesztő edzéseket is, ráadásul a gólszerzési hatékonyságunk is sokat javult. Minden képességfejlesztő-edzésünkön foglalkozunk a passzolással és cselezéssel, a korong fedezésével és a gólszerzéssel. Minden gyakorlatnak ugyanaz a végcélja, hogy javítsa a játékosok mérkőzésteljesítményét, konkrétan, hogy több passzlehetőséget teremtsenek, hogy képesek legyenek tovább fedezni, illetve hosszabban birtokolni a korongot nyomás alatt is, valamint hogy nőjön a szerzett gólok mennyisége. Ami a védekezésspecifikus edzéseket illeti: megtanultuk, hogyan védekezzünk a szorult helyzetekben, és azt is, hogy az okos bothasználatunk révén miként teremtsünk pánikhelyzetet az ellenfélnél, amely emiatt alacsony hatásfokú, egyszerűbben csak rossz döntéseket hoz.

Nem a hiba a fontos, hanem a reakció

Nagyon hasznos eszköz a videó, segít a képességek elsajátításában és abban is, hogy mikor, hol és miként használjuk ezeket a szerzett képességeket a mérkőzéseken – mindegy, hogy saját magunkról, az ellenfélről, fiúkról vagy lányokról tudtunk képanyagot szerezni. A fejlődésünk olyan fokú volt, hogy egy idő után már ez a kérdés sem jelentett problémát, mivel a saját felnőtt-, illetve U18-as női csapatunk meccseiről is tudtunk összevágni olyan klipeket, amelyeken nyomás alatt is helyesen alkalmazták a megszerzett képességeket!

Amellett, hogy sikerült fejlesztenünk a képességeket, valamint javítani a gólszerzési hatékonyságon, kialakítottunk egy biztonságos tanulási környezetet, amelyekben igenis hibázhatnak a játékosok, ugyanakkor tanulhatnak is ezen hibákból. Tudatosítottuk, hogy biztosan fognak hibázni, de nem a hiba a lényeg, hanem, hogy a hiba után miként reagálnak. A sportolóknak dolgozniuk kell azon, hogy képes legyenek fenntartani az önbizalom-szintjüket, hogy ne omoljanak össze egyetlen hibától. Ezt úgy lehet elérni, ha minél gyorsabban csinálnak valami jót is, ezzel kiegyenlítve a számlát.

Pozitív hatás

A Magyar Jégkorong Szövetség kötelékében töltött eddigi időmet nagyszerű szakmai tapasztalatként és élményként éltem meg, mert a saját szememmel láthattam, amint a játékosok fejlődnek és érnek. Ebben az időszakban voltam képességfejlesztő, segéd- és vezetőedző is, már jól ismerem a játékosokat és a stáb tagjait is, és jelentős fejlődésről számolhatok be, mióta tavaly augusztusban beestem a németországi edzőtáborba.

Azt csak remélhetem, hogy a jövőben is ilyen pozitív hatással lehetek a magyar hokira, és segíthetek a további fejlődésben!

Fotó: MJSZ