7 tipp a pattintott lövéshez

  • 2023.08.03. 11:00
  • Fehérvárav19

A www.thecoachessite.com és a Jégkorong Módszertani Központ együttműködése kapcsán a jövőben több szakmai cikk lesz elérhető a honlapunkon. A pattintott lövés a legkeményebb lövés a jégkorongban, és főleg a védők használják. Noha nehéz, inkább a pontosságról, mint az erőről szól.

Az alábbiakban hét tippet adunk ahhoz, hogy kiváló pattintott lövése lehessen egy játékosnak:

1. Első a pontosság, a második az erő – A kemény pattintott lövés haszontalan, ha folyamatosan a kapu mellé vagy fölé megy. A pattintott lövést főleg a védők használják, általában a támadó kékvonalánál. A lövés célja a gólszerzés. Az ideális lövésnek 25-30 centiméterre felett kell lennie a jégtől. Ez az alacsony lövés adja a legjobb esélyt a csatároknak a kipattanók megszerzésére, valamint a beleérésekre és a takarásra. Ha alacsony a lövés, a csatárok nagy valószínűséggel biztonságban érzik magukat a kapu előtt, hogy takarják a kapus látását.

2. Testtartás – Az erőd a térdhajlításodból származik, így a megfelelő jégkorongozó testtartásod döntő fontosságú.

3. Korong helyzete – Helyezd a korongot közel a testedhez, egyenletesen vagy kissé a mellső lába mögé.

4. Ütő lendítése – A kézfejek közötti távolság vállszélességénél valamivel nagyobb legyen egymástól, hogy az ütőd meghajoljon, amikor eltalálod a korongot. Amikor felhúzod a lövésre az ütőt, a hátralendülésed nem lehet magasabban a válladnál. Minél magasabb szinten játszol, annál kevesebb időd lesz elengedni a lövést.


5. Súlyáthelyezés – A hátralendítés során a játékosnak teljes súlyát a hátsó lábára kell terhelnie. Amikor a bot tolla leérkezik, hogy hozzáérjen a koronghoz, testének egyenesen kell leereszkednie. Súlyának a hátáról az elülső lábára kell áthelyeződnie. Ez a bot hajlításával együtt lövés erejét adja.

6. A korong érintkezése az a hely, ahol a „pattintás” bejön. A tolladnak a korong mögött körülbelül 12-15 centiméterrel kell eltalálnia a jeget. Ez elegendő időt ad a botnak a „hajlításra”. Ezen a ponton a testednek és az alsó kezednek egyenesnek kell lennie, és közvetlenül a korong fölött kell lennie. Az érintkezésnek a saroknál kell lennie a toll közepéig.

7. Követés – A követés határozza meg a lövés irányát. Általánosságban elmondható, hogy ha a bot tolla alacsonyan követi a lövést, akkor a lövés alacsony lesz. Ha magasan követi, a lövés magas lesz. A követés befejezéséhez az alsó kezének egyenesnek kell lennie a célpont felé, testének a célpont felé kell fordulnia, és testsúlyának a lövés irányába kell lennie.A pattintott lövés technikáját könnyű megtanulni, de a lövést nehéz elsajátítani. Mint minden készséghez, időre van szükség és gyakorlásra, gyakorlásra, gyakorlásra!

Forrás és Fotó: https://thecoachessite.com/7-tips-to-develop-an-excellent-slap-shot